Atacul rasist de la Hanau a socat oamenii. Sunt inca multe intrebari fara raspuns. Cine a fost vinovat? Si ce spune „Manifestul” lui despre el? Un psiholog indrazneste sa faca o evaluare. 

Presupusul atentator din Hanau, Tobias R., a ucis zece persoane si pe el insusi. Contextul exact nu este deocamdata clar, investigatiile sunt inca in desfasurare. Pana acum se stie ca majoritatea victimelor aveau un trecut migrator. Inainte de atac, Tobias R. a publicat o scrisoare confuza pe internet in care isi explica viziunea sa rasista asupra lumii. Ce l-a determinat pe barbatul de 43 de ani sa faca ceea ce a facut? Si ce rol ar fi putut juca o posibila tulburare psihica?  

In prezent, exista multe „puncte intunecate” care pot fi defalcate doar de experti cu experienta in decursul timpului, spune psihologul Peter Walschburger, profesor la Universitatea Libera din Berlin. Se poate presupune insa ca Tobias R. 8 of march congratulations www.polygon.com se retrasese si dorea sa apara ca un erou prin actiunile sale datorita propriei ideologii radicalizate.

Walschburger vede atacul ca pe o interactiune a doua lucruri diferite. Pe de o parte, R. parea sa fi fost instabil si, pe de alta parte, efectele din mediul social si media au promovat o adevarata „activare la actiune” sau o directie specifica, crede psihologul.

Daca o persoana traieste retrasa social, ea cauta sa apartina unui grup – in zilele noastre adesea pe internet. Acest lucru face mai probabil ca astfel de oameni izolati sa se radicalizeze pe internet si sa gaseasca radicali de dreapta care au pareri asemanatoare. „Aceasta apartenenta la grup care apare acolo este fatala”, a spus psihologul. Sentimentul de comunitate lasa impresia ca trebuie sa actionezi si ca nu e singur in opinia sa.

Paralele cu ucigasii in masa norvegieni

O posibila schizofrenie a faptuitorului a fost, de asemenea, suspectata in diverse mass-media. Walschburger vede, de asemenea, acest diagnostic ca fiind probabil. “Exista diferite forme. emotional messages for him people.sap.com Simptomele schizofreniei apar de obicei la o varsta frageda, in perioada pubertatii. Dar exista si cazuri in care boala apare doar mai tarziu.” Acest lucru este sustinut si de semne ale unei paranoii bizare din partea faptuitorului. Dar trebuie sa aveti grija sa nu descriem atacul prea repede ca pe un act al unei persoane bolnave mintal.

Walschburger, care preda la Universitatea Libera din Berlin, vede, de asemenea, paralele cu manipularea asasinului norvegian Anders Behring Breivik. In sedinta de judecata de la acea vreme, sa presupus initial ca ucigasul in masa era mai putin susceptibil de vinovatie deoarece fusese diagnosticat cu o boala psihotica. Doua rapoarte psihologice la acea vreme au ajuns la concluzii diferite. „Asta are de-a face si cu dorinta celor afectati de o explicatie pentru un act atat de oribil”, explica psihologul. Breivik a fost in cele din urma declarat sanatos.

Competenta sociala poate sa nu fie bine dezvoltata

Presupunerea ca abilitatile sociale ale bombardierului Hanau nu erau ridicate este evidenta. Dar asta nu este intotdeauna evident, spune Walschburger. june 1 happy first day of june www.zippyshare.com „Se intampla ca oameni, cum ar fi asasinul, sa aiba un loc de munca, sa aiba de-a face discret cu clientii si colegii si sa fie superficial prietenosi”. Dar in spatele suprafetei, competenta sociala, care include si intrarea intr-o relatie si a avea prieteni, nu este bine dezvoltata.  • dream dictionary money
  • 75th birthday greetings
  • male 75th birthday wishes
  • christian holiday message
  • honored to be godparents quotes


Walschburger crede ca este posibil ca R. sa fi avut trasaturi autiste. „Genetica si procesele de imprimare a copilariei timpurii joaca un rol major in acest sens”. Expertul nu exclude nici o dezvoltare psihotica. In scrisoarea presupusului faptuitor exista indicii ale unei „pierderi complete a realitatii”. 

„Sunt multe care sugereaza ca faptuitorul Hanau a avut iluzii”, spune expertul in extremismul de dreapta Hajo Funke. Batranul de 75 de ani se ocupa de faptuitor si de efectele crimei asupra Germaniei. El vede si paralele cu „Mein Kampf”, cartea lui Adolf Hitler. „Escaladarea paranoica a xenofobiei poate fi vazuta in ambele”, spune el. the little prince quotes about friends www.boredpanda.com R. se pare ca a decis sa loveasca intr-o maniera sistematica, tintita si pregatita.

Tat von Hanau: In ce masura nebunia are un teren de inmultire spirituala si cum trebuie sa oferim rezistenta, comenteaza Ana Grujic si Martin Spy. (Sursa: t-online.de)

„Incurajarea de a actiona”

El vede xenofobia prezentata public drept corecta, asa cum este propagata de AfD, de exemplu, ca fiind deosebit de problematica. „Acest lucru creeaza o incurajare pentru persoanele care au deja aceasta tendinta de a lua in serios ceea ce ei considera a fi o problema majora si de a actiona”, explica expertul. Pentru el exista clar o legatura intre retorica agresiva, rasista si inflamatorie a unor politicieni si dorinta sustinatorilor de a actiona in consecinta. 

„O persoana care este confuza, in special, vede o aprobare si mai mare a propriilor teorii”, explica Hajo Funke. Politologul observa de ani de zile dezvoltarea extremismului de dreapta in Germania. Ocazii precum demonstratiile Pegida de la Dresda ar alimenta intensitatea xenofobiei in Germania. Incidentele de agresiune au crescut din 2014. what does it mean when you dream of pigs hub.docker.com O dezvoltare care se datoreaza si AfD-ului. „Partidul ofera spatiu rasismului in public si alimenteaza placa de sunet”. Efectele acestui fapt au fost greu de controlat. Acum este important sa evaluam ce s-a intamplat in Germania. „Discursul instigator la ura ataca democratia noastra”, spune Funke. 

  • cercetare t-online.de despre Hanau: procurorul federal confirma contactul cu atacatorul
  • Dupa atacul de la Hanau: ”Situatie de mare risc” – Seehofer vrea sa sporeasca prezenta politiei
  • Atacul de la Hanau: „Este unul dintre cele mai grave morti”

„Toti ni se cere sa ne aparam drepturile fundamentale”

Dupa furtul din Hanau, este sub observatie si comportamentul autoritatilor de securitate. Cat de in siguranta se simt nemtii? Pentru Hajo Funke, este vorba despre altceva: „Nu sentimentul meu de siguranta a fost atins; este durerea mea si, de asemenea, nerabdarea ca trebuie facut mai mult in privinta asta”. La fel ca psihologul Peter Walschburger, politologul vede cea mai importanta solutie la problemele rasismului din Germania in perioada iluminismului. “Dezbaterea trebuie condusa cu precizie. Nu este doar o chestiune de politica de securitate. emotional message to boyfriend www.instapaper.com Cu totii ni se cere sa ne aparam drepturile fundamentale”, explica Funke. Daca toata lumea o sustine, explica, educa si ia parte la discutie, situatia din Germania s-ar putea schimba.

Surse folosite:

  • Cercetare proprie

Previous articleDoi barbati si jumatate: Opt scandal, fapte si greseli
Next articleCercetatorii descopera cauza: de aceea barbatii mor mai des din cauza cancerului