Poate o banca sa introduca dobanzi penalizatoare pentru conturile curente? Aceasta intrebare este clarificata acum de Tribunalul Regional Leipzig. Hotararea ar putea avea un efect semnal – pentru economisitorii din toata Germania.

Asa-numita taxa de custodie pentru conturile curente a fost in vigoare doar doua saptamani la Sparkasse Vogtland, cand a fost din nou desfiintata. Critica acestor costuri suplimentare pentru clientii noi a fost prea puternica.

In mod colocvial, taxa de custodie este cunoscuta ca dobanda negativa sau dobanda penala. Centrul de consum din Saxonia a vazut, de asemenea, o nevoie de actiune – si a dat in judecata banca pentru o omisiune.

Procesul in fata Tribunalului Regional Leipzig va incepe marti, a carui hotarare poate avea un efect semnal pentru intreaga Germanie. Keyword www.folkd.com Vom explica de ce.

De ce Sparkasse Vogtland vrea o taxa de custodie?

Din cauza situatiei economice. Pentru ca dobanzile sunt scazute de ani de zile, ceea ce deprima veniturile bancilor si caselor de economii. „Pentru fiecare institut de credit sa actioneze economic intr-un mediu permanent de dobanda negativa este o provocare”, a declarat pentru t-online un purtator de cuvant al Sparkasse Vogtland. 

Prin dobanda penalizatoare se intelege dobanda la depozitele in contul curent. Taxa de custodie a fost introdusa „pentru a se proteja pe sine si pe clientii sai de un flux necontrolat de lichiditate”, a spus purtatorul de cuvant. Intr-un limbaj simplu: Banca a vrut sa impiedice economistii sa isi parcheze banii in contul curent. carre haircut raindrop.io

Ea sustine ca ar trebui sa fie datorata doar pentru soldurile de peste 5.000 de euro. „Doar ca nu i-ar fi lovit pe micii economisitori”. Sparkasse Vogtland subliniaza, de asemenea, ca conturile de economii – cum ar fi conturile de zi sau de depozit fix – nu au fost afectate de dobanda penalizatoare la casa monetara. „Nici acest lucru nu a fost planificat”, a spus purtatorul de cuvant.

  • Sunati in cont: merita pentru mine?
  • Investitie: de ce ar trebui sa-ti ingropi cartea de economii

Ce vrea centrul de consum Saxonia?

Avocatii consumatorilor vor sa impiedice Sparkasse Vogtland sa reintroduca taxa de custodie la o data ulterioara. „Am citit clauza in asa fel incat i-ar fi afectat si pe clientii existenti daca s-ar fi schimbat modelul de cont”, a declarat Beate Saupe, avocat la centrul de consum din Saxonia, intr-un interviu acordat t-online. symbolic wedding gifts papaly.com Avocatii consumatorilor considera ca acest lucru este ilegal. „Si criticam ratele negative ale dobanzilor chiar si pentru clientii noi”.  • funny quotes to cheer you up
  • cheap wedding gifts
  • christmas card messages from child to parents
  • christmas movie for adults
  • the little prince quotes about relationships


Saupe nu considera suficient de mare alocatia de 5.000 de euro. „Asta ar afecta o multime de consumatori”. Chiar daca conturile curente nu sunt in general destinate economisirii, ci tranzactiilor de plata, suma poate fi atinsa rapid. La urma urmei, toata lumea ar trebui sa aiba intotdeauna doua pana la trei salarii lunare nete la indemana ca niste oua. march 8 wishes tagpacker.com

In plus, o hotarare in sensul Sparkasse nu exclude faptul ca alte banci ar putea acorda scutiri de taxe mai mici sau deloc deloc. Acesta nu este inca cazul pentru conturile curente, dar arata diferit pentru conturile de bani overnight.

Potrivit portalului de comparatie Verivox, exista deja cinci institute in Germania care percep conturi private overnight cu o taxa de custodie de la primul euro. Volksbank Zwickau a fost foarte proaspat in aceasta luni. 

  • Construieste un cuib: de cati bani am nevoie pentru a trai?
  • Urmarirea lucrurilor: Iata cum o carte de buget va ajuta sa economisiti

De ce este o judecata inovatoare?

Pentru ca inca nu exista jurisprudenta in acest caz. Pentru prima data, o instanta trebuie sa decida daca dobanzile penalizatoare pentru conturile curente pentru clientii privati sunt legale. Inca nu este asteptata o judecata marti. happy march 8 wishes public.sitejot.com

In orice caz, decizia ar putea avea un efect de semnalizare. In Germania, 190 de banci si banci de economii percep dobanzi penalizatoare pentru conturile in bani curenti sau overnight, dupa cum a anuntat recent portalul de comparatii Biallo. Bancile care percep dobanzi penalizatoare pentru conturile de clienti noi ar trebui, asadar, sa analizeze cu atentie o hotarare.

De la Sparkasse Vogtland se spune: “Centrul de consiliere pentru consumatori a chemat instanta in aceasta problema. Sparkasse este, de asemenea, interesat de o clarificare juridica a acestei chestiuni”.

In orice caz, jurisprudenta actuala nu ar fi definitiva. Pentru ca ambele parti pot face recurs. march 8 greetings www.video-bookmark.com Exista alte doua instante: Curtea Regionala Superioara din Dresda si Curtea Federala de Justitie. Deci ramane incitant.

Previous articleApple: iOS 13, macOS & Co. – Acestea sunt inovatii software dintr-o privire
Next articleZona cu risc ridicat Creta: aceasta se aplica acum vacantelor in Grecia