Germania a votat: SPD si Uniunea sunt intr-o cursa stransa. Verzii se afla in prezent pe locul trei, urmati de FDP si AfD. Stanga inca trebuie sa-si faca griji cu privire la mutarea in Bundestag.

La alegerile federale se desfasoara o intrecere directa intre SPD cu candidatul sau la cancelar Olaf Scholz si Uniunea din jurul lui Armin Laschet. Conform actualei proiectii ARD, SPD poate conta pe 25,8 la suta din voturi, CDU/CSU cu 24,1 la suta (la ora 23:36). Cea mai recenta extrapolare ZDF vede SPD la 25,8 la suta si Uniunea la 24,1 la suta (de la 1:18 a.m.). Atat Scholz, cat si Laschet au declarat ca vor sa formeze un guvern sub conducerea lor.

Verzii, care si-au infiintat propriul candidat pentru cancelar pentru prima data la Annalena Baerbock, au facut castiguri semnificative: conform proiectiei ZDF, ei ajung la 14,6 la suta. AfD poate conta pe 10,5 la suta, FDP cu 11,5 la suta. Stanga, care poate conta pe 4,9 la suta, s-ar putea muta inapoi in Bundestag. Chiar daca partidul nu depaseste obstacolul de cinci procente, se pare ca vor salva trei mandate de director. Prin urmare, ar fi irelevant daca nu s-ar ajunge la cinci procente pentru rezultatul celui de-al doilea vot. Keyword www.free-ebooks.net Alte partide ajung in prezent la 8,6 la suta.

In Bavaria, CSU sub liderul partidului Markus Soder s-a prabusit din cauza celui mai prost rezultat al alegerilor pentru Bundestag din 1949. Dupa numararea tuturor celor 46 de circumscriptii, partidul a obtinut doar 31,7 la suta, potrivit site-ului directorului de stat. Aceasta inseamna o scadere de aproximativ sapte puncte procentuale comparativ cu alegerile federale din 2017 (38,8 la suta).


Reactii la previziuni – Uniunea vrea sa formeze guvern

Dupa primele cifre, partidele au comentat rezultatele preliminare: candidatul la cancelarul SPD, Olaf Scholz,  vede un mandat clar de alegator pentru SPD si isi propune sa incheie eventuale discutii de coalitie pana la sfarsitul anului. Multi alegatori au spus clar ca doresc o „schimbare a guvernului” si ca urmatorul cancelar ar trebui sa fie Olaf Scholz, a spus el in seara. Exista cateva partide precum SPD, Verzii si FDP care au inregistrat crestere, in timp ce altele nu. „Este si acesta un mesaj”, a subliniat el. Se considera probabil ca Scholz urmareste o alianta a semafoarelor cu Verzii si FDP, asa cum guverneaza in Renania-Palatinat din 2016.

 

 • Rezultatele dintr-o privire: Asa au votat circumscriptiile 

   

La randul sau, seful CDU, Armin Laschet, a  subliniat ca CDU/CSU va face tot posibilul pentru a forma un guvern federal sub conducerea Uniunii. „Germania are acum nevoie de o viitoare coalitie care sa ne modernizeze tara”. Liderul CSU, Markus Soder, s-a pronuntat in favoarea unei „aliante a ratiunii” sub conducerea lui Laschet: „Credem cu fermitate in ideea unei aliante din Jamaica”, a spus el. „Vrem sa intram in aceste discutii impreuna cu obiectivul clar de a defini mandatul de conducere al Uniunii, astfel incat Armin Laschet sa devina apoi cancelar al Republicii Federale Germania”. 

Secretarul general al CDU, Paul Ziemak, a subliniat, de asemenea , pretentia Uniunii de a conduce, in ciuda performantei slabe. carre haircut www.hackster.io Potrivit primelor cifre, exista posibilitatea unei „coalitii viitoare” formata din Uniune, Verzi si FDP. — Si de aceea trebuie sa vorbiti unul cu celalalt. In acelasi timp, Ziemiak a recunoscut: „Pierderile sunt amare, sunt amare”. 

Pe de alta parte, prim-ministrul Saxonia-Anhalt, Reiner Haseloff , a numit rezultatul uniunii cel mai rau din toate timpurile. Seful CSU, Markus Soder, il sprijina pe candidatul Uniunii la functia de cancelar in incercarea de a forma o coalitie din Jamaica. „Dupa parerea mea, acesta este mai mult un angajament fata de o alianta civica”, a spus el. SPD-ul aclamase cu cateva zile prea devreme. Soder vorbeste despre o „respingere a unui guvern pur de stanga”.

 

 • Blog de stiri pentru alegerile federale:  Toate cele mai recente informatii

   

Intre timp, candidata la Cancelarul Verde, Annalena Baerbock, a recunoscut ca partidul sau si-a ratat tinta electorala. Ca forta de conducere, ati vrut sa modelati tara, a spus ea in seara alegerilor. “Ne-am dorit mai mult. Nu am reusit asta, si din cauza propriilor greseli de la inceputul campaniei – propriile greseli”. De data aceasta nu a fost suficient, dar partidul are o misiune pentru viitor.

Liderul verde Robert Habeck a pastrat toate optiunile deschise pentru partidul sau. symbolic wedding gifts app.lookbook.nu Aveti „sanse mari sa deveniti puternic in urmatorul guvern”, a spus el. „Vrem sa guvernam”. • funny quotes to cheer you up
 • cheap wedding gifts
 • christmas card messages from child to parents
 • christmas movie for adults
 • the little prince quotes about relationships

Baerbock a spus: „Nu este vorba despre mijloace, ci despre obiectiv, care trebuie atins in final”.

Secretarul general al SPD,  Lars Klingbeil,  vede un mandat guvernamental clar pentru social-democratii dupa alegerile federale. „Suntem inainte, am ajuns pe primul loc”, a spus Klingbeil duminica seara la cateva minute dupa inchiderea sectiilor de votare de pe ZDF. „Olaf Scholz urmeaza sa devina cancelar”. 

Liderul FDP, Christian Lindner, si-a confirmat preferinta pentru o coalitie din Jamaica cu Uniunea si Verzii in acea seara. „Apropierea de fond dintre Uniune si FDP este cea mai mare”, a spus el, dar, in acelasi timp, a subliniat ca partidele democratice nu ar trebui sa excluda niciodata discutiile. O astfel de alianta Jamaica, asa cum guverneaza in Schleswig-Holstein, a esuat in guvernul federal in 2017 din cauza FDP. De data aceasta, Verzii au mai multe sanse sa incetineasca. Diferentele dintre Verzi si FDP sunt deosebit de mari in politica financiara si climatica.


Liderul partidului de stanga, Susanne Hennig-Wellsow , a fost dezamagita de previziunile preliminare. „Este o lovitura mare pentru noi”, a spus Hennig-Wellsow la ZDF. „Am pierdut destul de multe”. march 8 wishes orcid.org Rezultatul este legat si de greselile din trecut: „Multe interblocari”. Acest lucru va fi tratat din punct de vedere al continutului.

Copresedintele grupului parlamentar AfD din Bundestag, Alice Weidel , a apreciat performanta partidului sau la alegerile pentru Bundestag drept un rezultat „foarte solid”. AfD a taiat cu doua cifre si, in ciuda tuturor profetiilor de condamnare, nu a fost ales de la Bundestag, a declarat Weidel duminica seara in ARD. — Nu ne vei mai ocoli, spuse ea.

Luni, de la ora 7 dimineata, in direct: Transmisiunea t-online despre alegerile federale – politicieni si experti de top au pus ordinea rezultatului

Sectiile de votare din Berlin sunt inca deschise dupa ora 18.00.

Duminica, Germania a ales cel de-al 20-lea Bundestag german – 47 de partide s-au prezentat la alegeri. Sectiile de votare au fost deschise intre orele 8:00 si 18:00: 60,4 milioane de alegatori eligibili au fost chemati sa isi voteze. Aproximativ 2,8 milioane de oameni au participat pentru prima data la alegerile federale. La Berlin, sectiile de votare erau deschise mai mult de ora 18.00 – acolo erau cozi lungi.

Proportie deosebit de mare de alegatori prin posta

Intrucat alegerile din acest an se asteapta sa aiba o proportie deosebit de mare de alegatori prin posta, aceste prognoze sunt pline de o incertitudine deosebita. Potrivit Biroului Federal de Returnare, de data aceasta ar putea fi cel putin 40 la suta cei care voteaza prin scrisoare. happy march 8 wishes www.creativelive.com

Primele extrapolari incepand cu ora 20.00 ofera informatii mai fiabile: Acestea utilizeaza rezultatele electorale existente, determinate oficial din circumscriptiile electorale selectate, care sunt extrapolate in mod reprezentativ. Cu cat sunt disponibile mai multe rezultate partiale oficiale, cu atat extrapolarea va fi mai precisa.

Un rezultat final oficial provizoriu va fi apoi disponibil probabil dupa miezul noptii. Acest lucru este determinat si anuntat de catre directorul federal de scrutin pe baza rapoartelor din partea directorilor regionali de scrutin, care contin rezultatele tuturor circumscriptiilor electorale din zona electorala.

Prezenta la vot similara cu cea din 2017

Se estimeaza ca prezenta la vot a atins un nivel similar cu cel din 2017. Conform unui calcul al Institutului Infratest dimap pentru ARD, la ora 19.40, 76,0% dintre alegatorii eligibili din Germania si-au exprimat voturile. Aceasta corespunde unei usoare scaderi de 0,2 puncte procentuale fata de ultimele alegeri.

Grupul de cercetare Wahlen a calculat o valoare ceva mai mare pentru ZDF la 19:31. In conformitate cu aceasta, 77,0% dintre cei eligibili sa voteze si-au exprimat votul in alegerile federale. Grupul de cercetare a presupus anterior 78,0 la suta.

In spatele candidatilor se afla o campanie electorala marcata de argumente dure si uneori atacuri taioase. Pentru prima data, un titular nu a candidat, mandatul cancelarului Angela Merkel (CDU) se incheie dupa 16 ani. march 8 greetings we.riseup.net  

In Berlin si Mecklenburg-Pomerania de Vest , cetatenii au ales duminica un nou parlament de stat langa Bundestag. In capitala federala, SPD se afla in fata Verzilor (cititi mai multe aici). In Mecklenburg-Pomerania de Vest, SPD a castigat clar (cititi mai multe aici).

Surse folosite:

 • Agentiile de presa dpa, AFP si Reuters
 • Emisiune electorala ARD
 • Emisiune electorala ZDF
 • alte surse

  arata mai putine surse

Previous articleImunitatea la coronavirus: Raceala protejeaza de Covid-19?
Next articleFebra: stiri si informatii actuale